Startsidan   Laserskärning   Rörbockningsmaskiner   Rörbockning i Gnosjöregionen   Aluminiumrör och stålrör   Industriautomation


Läs mer om maskiner för rörbockning

Smidigt arbete med rörbockningsmaskiner

Rörbockning kallas olika metoder för att böja rör av olika material, vanligtvis olika metaller inom tillverkningsindustrin. Med moderna effektiva rörbockningsmaskiner skapar man relativt enkelt och billigt exakt den form på rör som önskas och behövs. Resultaten kan vara färdiga produkter eller delar som ska ingå i maskiner eller möbler.

Oändliga möjligheter med rörbockningsmaskiner
Rörbockning som arbetsmetod kräver erfarenhet och stort kunnande, men med de rätta rörbockningsmaskinerna har du en bra och smidig bearbetningsmetod för böjning av rör. Visste du till exempel att bockning innebär ett mera kostnadseffektivt och förmånligt och även mera tidsbesparande arbetssätt än att skarva och svetsa rör? Läs mer här » Det går dessutom att bocka rör som är förbehandlade, men man kan också komplettera bockningen med svetsning och ytbehandling. Bockning av rör används inom många olika industrier och branscher, som till exempel den tunga fordons- och bilindustrin, möbeltillverkningen och vårdsektorn. I industrier och verkstäder med moderna maskinparker och rörbockningsmaskiner ges många möjligheter, stora variationer och olika metoder för rörbockning. Detta innebär bland annat att man kan bocka alla former av rör, som vanliga rund-rör, men också fyrkantsrör och elliptiska rör. Arbetet kan också utföras med olika radier; fast eller fritt programmerbar radie eller variabelradie.

Manuellt eller automatiskt arbete
Rörbockningsmaskiner kan vara såväl manuella som CNC-styrda, det vill säga datorstyrda helautomatiska maskiner. Valet av maskin styrs av produkten och vad som ska uträttas. Moderna och helautomatiska varianter ger stora möjligheter till exempel vad beträffar rörens dimension. Den vanligaste rördimensionen för bockning ligger på sex millimeter till sju millimeter i ytterdiameter, men rörbockning kan göras på rördiametrar på upp till 150 millimeter. När det gäller hållfastheten har de många av dagens bockningsmaskiner en så kallad boosterfunktion som gör bockningen mera hållfast och som minskar uttänjningseffekten, som kan uppstå när man tänjer metall genom bockning.

Så görs rörbockning i praktiken
Vid så kallad kallbockning drar man vanligtvis röret över en urskålad kurvmall och använder ett dragskaft som hävarm. Den motsvarande urskålningen gör att skaftet och mallen bildar en slags tunnel som motsvarar rörets ytterdiameter och på så sätt förhindrar att rörets krök viks eller plattas till. Man kan även använda sig av en dornbock, en invändig dorn som man trär röret på före bockningen och låses fast så den sticker ut lite framför början på kröken. På så sätt blir kroken rund i stället för platt. Varmbockning däremot innebär att man fyller röret med fin sand som packas noga. Röret värms sedan med en svetslåga och med största delen av värmen på rörets utsida, vilket gör att röret sträcks på utsidan. En mera krävande metod av varmbockning, eller så kallad veckbockning, innebär att man lämnar bort sanden och sedan värmer röret med svetslågan så att veck uppstår på insidan av kroken. Sammanfattningsvis kan man säga att rörbockning är den rätta bearbetningsmetoden då du vill ge ett rör ett specifikt utseende och ge det en speciell funktion.

 

© Happy Småland AB, Burserydsvägen 38, 33332 Smålandsstenar | www.GnosjoRegion.se